wat is dcd?

DCD is een ontwikkelingsstoornis, ook wel Developmental, Cooordination Disorder genoemd.
Simpel uitgelegd betekend het dat je moeite hebt met je ontwikkeling en cooordinatie, dingen als aankleden, praten, lopen, en nog een hele hoop meer gaan een stuk moeilijker en langzamer dan bij anderen. je hebt meer tijd nodig om te ontdekken hoe je het moet doen. Meer uitleg nodig om te snappen wat je moet doen.
Zo heb ik pas leren fietsen op een tweewieler toen ik 14 was. Trots dat ik was, terwijl ik wist dat het vreselijk laat was. Meer over mijn ervaringen lezen? lees hieronder!

dinsdag 28 mei 2013

nieuwe school

Hallo allemaal.

Nou mijn examens zitten er alweer sinds donderdag op, wat een heerlijk gevoel is dit. 
Nu is het alleen nog wachten op de uitslag en dan op naar de volgende school, tenminste daar ga ik vanuit.. 

Ik weet nog de laatste paar dagen in groep acht, bang dat ik was.. want ja ik moest naar de middelbare.
Eerst hadden we een 'proef' dag.. Toen was ik onwijs blij dat er iemand bij me in de klas zat die ik kende. Al snel stond ik bekend als het 'stille' 'verlegen' meisje, hoewel niet veel later een hoop meisjes uit de klas door hadden dat ik dat niet was. Sneller als verwacht zat ik in een vriendengroepje. 

Zoals ik al eerder heb genoemd ben ik in de eerste altijd op een driewieler naar school toe gegaan, dit maakte die eerste dag voor mij nog net wat spannender. Er is in de klas uitgelegd dat ik DCD heb, en dat voor vragen mensen naar mij toe mochten komen. 

Nu ga ik naar een MBO opleiding, het is een grote school, toch zou ik nu bijna het liefst willen dat er niemand die ik kende bij mij in de klas kwam. Dit is waarschijnlijk wel het geval gezien het feit dat er op mijn opleiding te weinig mensen zijn om een klas te vullen, dus worden we gemengd.
Dit jaar heb ik om over vriendschappen te praten niet zo best afgesloten.. er waren voor de zomervakantie al wat spanningen en dat is dit jaar nooit echt helemaal goed gekomen.. Daardoor heb ik veel zin nieuwe mensen te leren kennen. 

Vooral heb ik dit jaar veel geleerd met het openbaar vervoer te reizen, een aantal van mijn vriendinnen wonen wat verder weg. Dit jaar ben ik voor het eerst naar hun toe gereisd! Hier ben ik onwijs bij mee en de timing was perfect! Op school had ik even wat minder vriendinnen maar buiten school kon ik mijn andere vriendinnen vaker zien. 

Eerlijk is eerlijk, ik heb soms wel moeite met de sociale kant van vriendschap, weet soms niet hoe ik mij moet gedragen. Gelukkig maar dat daar de echte vrienden voor zijn, bij hun hoef je het niet te weten, het gebeurt gewoon!

Iedereen nog veel succes de rest van dit schooljaar, en voor de mensen die naar een nieuwe school gaan, wees gewoon jezelf. Dat werkt altijd het beste!

zaterdag 18 mei 2013

ook gewone tienerproblemen

Hallo allemaal!

Nou mijn tweede examen zit er alweer op, nog 4 te gaan.
Dan is het afwachten op de uitslag.. helaas.. haha.

Laatst merkte ik ineens op wat mijn moeder zei, "Dat ligt niet aan je DCD".
De manier waarop dit aan kan komen was niet de manier waarop zij dit bedoelde, maar dit lijdt wel tot het onderwerp van vandaag.

DCD is niet wat ik ben! Ik ben Sterre, een meisje van 16 jaar en dus ook een tiener.
Dit betekend dat ik ook de 'normale' problemen die alle meisjes van mijn leeftijd hebben ken..
Onzekerheid, bang dat je iets niet goed doet, wel of geen make up, erbij willen horen en noem nog maar op!
Van mijzelf weet ik dat ik soms wat ouder over kom als anderen van mijn leeftijd, waar dit mee te maken heeft weet ik niet. 

Sommige mensen in mijn omgeving lijken dit nog wel is te vergeten. Of in ieder geval.. het voelt soms voor mij alsof ze dit nog wel is vergeten. 
Het lijkt soms dat sommigen ervan uit gaan dat DCD mijn enige probleem is, maar ook een aantal puberale problemen spelen vaak mee. 
Ook ik heb onzekerheden, over wat ik aan heb, hoe ik loop, fiets enz. ik weet dat dat normaal is voor pubers en dus maak ik er niet zo'n groot probleem van. 

Onlangs heb ik eindelijk een sollicitatie gehad. Al lang ben ik op zoek naar een baan, als ik hier over iets laat vallen in de negatieve zin krijg ik nog wel is onbedoeld de reactie 'dat ligt niet aan jou of aan je dcd'  
Ik weet dat het daar niet aan ligt, maar dan kan het nog steeds erg vervelend zijn. 


okay.. volgens mij is dit weinig samenhangend.. ik weet niet waarom maar goed wou het er niet echt uitkomen.. hopelijk is het nog een beetje leesbaar haha.. tot de volgende keer

zaterdag 11 mei 2013

Lange tijd geleden

Hallo allemaal.

Het is al weer een tijdje geleden dat ik een bericht geplaatst heb.
Deze vakantie is voor mij heel druk vanwege de examens die erna zijn.
Hierdoor leer ik in de tijd dat ik even niks te doen heb... haha ja dat zei ik inderdaad zo,
Omdat ik redelijk goed ben in onthouden van dingen, opletten in de les en mijn huiswerk maken, is het leren een stuk makkelijker en minder werk geworden! 

Er zijn soms van die dagen dat ik in nog geen 3 uur 2 glazen, 2 borden en nog is tegen allerlei andere dingen aan kan 'schoppen' of  'slaan'. Nee dat doe ik niet expresse, en nee dat komt ook niet omdat ik gewoon onhandig ben. Dit heeft met mijn DCD te maken.

Nou valt het bij mij mee, maar bij DCD komen ook ongecontroleerde bewegingen voor.
Dus ineens je arm achteruit gooien, dat doe je dan niet expresse, het gebeurt gewoon.
In groep 8 had ik een jongen in de klas die ook DCD had, alleen had hij met andere dingen weer meer last dan dat ik had. 
Hij kon wel gewoon fietsen, maar in de klas had hij helaas niet veel vrienden omdat hij vaak ongecontroleerde bewegingen maakten. Er waren dan veel mensen die dachten dat hij hen expresse sloeg of zo iets bijvoorbeeld. 
Hij had ook een stressballetje hiervoor zodat zijn handen ergens mee bezig waren.
Toch was hij wel heel slim, hoewel concentratie moeilijk was, dit komt doordat DCD helemaal NIKS te maken heeft met je niveau!

Ik voel me soms wel een beetje stom, als ik bijvoorbeeld bij mijn vriend ben.
Dan gooi ik soms ook wel eens dingen om, gelukkig nog niks gebroken..
Toch voel ik mij dan best een beetje onhandig.. Ik weet wel dat ik er weinig aan kan doen.. 
Alleen is dat echt een excuus?.. 

volgende keer ga ik ook wat over de pijngrens vertellen, dat klinkt alsof het hier niks mee te maken heeft. Toch is het net wat anders dan bij de meeste anderen.. tot de volgende keer