wat is dcd?

DCD is een ontwikkelingsstoornis, ook wel Developmental, Cooordination Disorder genoemd.
Simpel uitgelegd betekend het dat je moeite hebt met je ontwikkeling en cooordinatie, dingen als aankleden, praten, lopen, en nog een hele hoop meer gaan een stuk moeilijker en langzamer dan bij anderen. je hebt meer tijd nodig om te ontdekken hoe je het moet doen. Meer uitleg nodig om te snappen wat je moet doen.
Zo heb ik pas leren fietsen op een tweewieler toen ik 14 was. Trots dat ik was, terwijl ik wist dat het vreselijk laat was. Meer over mijn ervaringen lezen? lees hieronder!

zondag 22 december 2013

merry christmas

Hallo allemaal, 

Het is bijna kerstmis! Ik heb er onwijs veel zin in. Gezelligheid, familie en lekker eten. 

Vandaag wil ik een aantal dingen bespreken. 
Zo ga ik beginnen met (heel toepasselijk) inpakken. 
Een cadeautje inpakken was vroeger altijd een ramp voor mij. Want hè je moet plakband pakken, het papier vasthouden, kleine dingetjes kunnen doen en dan ook nog is alles zo net mogelijk. Ja dat gaat dus niet zo goed hè, haha. 
Ondertussen gaat het op zich wel. Alleen denk ik wel dat je mijn cadeautjes er nog uit kan pikken haha. 
Dit is wel iets wat lastig is om te leren als je DCD hebt. 

Ook wou ik het hebben over make up. Dit omdat dit toch ook wel voor veel meisjes bij kerst hoort. Met DCD is het wel best lastig om make up op te doen. 
Ik heb hier dan ook lang op geoefend. 
Het is uiteindelijk een kwestie van oefenen. Alleen als het niet lukte was het huis te klein haha. 
Een hele tijd heb ik een redelijke laag make up op gehad. Met zo'n lijntje op je ooglid. Elke dag, dit lijntje ging alleen vaak helemaal fout. Ik boos, het eraf halen en het nog een keertje doen. Tja er hebben veel uren van mijn tijd ingezeten. 
Ondertussen beheers ik het wel aardig, alleen ik heb het niet meer elke dag op. Gewoon wanneer ik zin heb. Uiteindelijk vind ik mezelf zijn belangrijker. 


Ook wou ik nog even een shoutout doen to http://lunedicongelati.blogspot.nl/ . Omdat zij een heel bericht over mij heeft geschreven. Hier ben ik haar natuurlijk heel erg dankbaar voor. Omdat het vandaag over make up ging dacht ik dat het wel toepasselijk was om haar vandaag even te noemen. Mocht je make up tips nodig hebben! Check haar blog! 

merry christmas. 

donderdag 12 december 2013

Wat je wel, en niet moet doen/zeggen

Hallo allemaal,

Ik kreeg laatst de vraag "hoe wil je nou niet dat mensen je behandelen".
Een eerlijk antwoord zou zijn: Ik wil niet dat mensen me anders behandelen dan anderen.
Tegelijkertijd wil ik wel dat mensen rekening houden met dat ik dingen misschien wat minder goed kan. Nou is dat natuurlijk een wat lastig antwoord.
Dus heb ik bedacht om een aantal dingen op te noemen die heel vervelend zijn om te horen of om behandeld te worden.

Iets wat vaak voorkomt en niet zo bedoelt wordt:
"ben jij dan anders dan normale mensen" Ja ik ben anders dan het gemiddelde persoon, maar wie is dat niet?

Op mijn school intake:
"is het niveau dan niet te hoog?" Nee dat is niet te hoog, want DCD heeft niks te maken met slim zijn of dom.

"Ik heb je niet mee gevraagd omdat ik dacht dat je dat niet zou kunnen" Nee dit is zo ontzettend fout. Ik DACHT je wist niet nee je dacht dat ik het niet zou kunnen. Dat maak ik zelf toch wel uit of niet?

"kun je dat nou nog niet? " nee dat kan ik nou nog niet aangezien een van de dingen die bij DCD hoort. is dat je dingen langzamer automatiseert.

"hoe ga je ermee om in zo'n normale wereld" of "vind je het leven in een normale maatschappij dan niet lastig" nou nee.. want dit is hoe ik opgegroeid ben. ik weet niet beter. Daarbij is onze maatschappij alles behalve normaal!

Of wanneer ze zeggen. "Ik merkte het helemaal niet." en je vervolgens heel anders gaan behandelen dan daarvoor.

Of mensen die altijd alles voor je willen doen 'oh lukt het niet? zal ik het dan maar even doen" nee. ik wil het zelf doen. Het lukt wel maar met wat meer tijd.

Of mensen die ongeduldig worden. Fijn voor jou dat je niet alle tijd hebt. Ik dus wel..

goed dit was mijn bericht. mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kan dit altijd

Wel is het fijn als je vraagt
"lukt het? kan ik helpen?"

of zegt:
"dat kan je misschien zo proberen is misschien wat makkelijker"

of vraagt
"wat houdt DCD precies in dan" voordat je oordeelt

dinsdag 10 december 2013

Egoïstische gedachte?!

Hallo allemaal,

Gisteren betrapte ik mijzelf op iets waar ik normaal niet zo over na zou denken.
Eigenlijk schrok ik er wel een beetje van. Tegelijkertijd is het iets wat heel normaal is.

Het was namelijk als volgt. Wij hadden vanochtend sinterklaas op school. Met een cadeauspel en een high tea daarna.
Voor deze high tea gingen we allemaal zelf wat maken.
Nou ging ik dus cakejes maken.
Dit is voor mij iets wat erg fijn is omdat ik er redelijk goed in ben.
Nou hadden we helaas niet alles in huis wat ik nodig had om het uiterste eruit te halen. Hier ben ik heel boos om geworden. Daar schrok ik dus wel van. Want de gedachte erachter dat was waar ik vooral wel van schrok.

De gedachte erachter was namelijk dat ik voor een keertje de 'beste' wou zijn. Ik wou gewoon een keertje van klasgenoten horen 'wauw hoe heb je dat gedaan" of "wauw wat mooi."
Dit is iets wat je als iemand met DCD, niet vaak te horen krijgt. Maar helaas hadden wij niet alles in  huis. hier raakte ik een beetje in paniek. Dacht dat het verschrikkelijk zou worden.
En nog wel het ergste. Dacht dat een ander het beter zou doen. Dat wou ik niet..
Heel egoistisch dat weet ik, maar tegelijkertijd vind ik dat ik ook wel is een keertje egoischtisch mag denken. Ik mag ook wel een keer horen dat ik iets uitzonderlijk goed doe. Iets beter doe dan anderen..

Dit wilde ik dus even kwijt. Want ondanks mijn DCD en mijn 'volwassen' gedachte. Ben ik nog steeds een puber en wil ik dus ook wel eens ergens in uitblinken. Dit is niet de hoofdzaak van mijn gedachte. Vaak vind ik het ook oke hoe het is geworden etc. maar soms.. soms heb ik er dan echt even genoeg aan.

tot de volgende keer dan maar..

zondag 1 december 2013

Even iets anders!

Hallo allemaal,

Vandaag even NIET over dcd.. Want ik wil jullie laten weten dat mijn leven NIET om mijn dcd heen draait. 
Meestal zet ik hier dingen gerelateerd aan dcd neer. Dit kan jullie laten denken dat ik heel veel met dcd bezig ben. Dat het me erg tegen zit of dat soort dingen.. 
Dat is echter totaal niet het geval. Dat is wat je hier leest. De blog heet daarom ook DCD in de pubertijd. 

maar nu even iets anders, vandaag ga ik twee dingen doen. 1 wat vertellen over wat ik morgen ga doen en 2 een verhaaltje hier neerzetten omdat ik het leuk vind om verhalen te schrijven. Ik probeer jullie met dit bericht een wat beter beeld te geven van mij.

Ik doe de opleiding onderwijsassistente. Voor deze opleiding moet ik morgen zwarte piet spelen in het zwarte pieten huis. 
Ik heb hier echt onwijs veel zin in, wat is er nou heerlijker dan al die kleine kinderen super vrolijk te zien?
Mijn opleiding gaat erg goed. Ik vind het heel leuk daar. 
Ook is het leuk omdat ik er goed in ben (ja ook mensen met DCD kunnen goed in iets zijn.)
Wat vinden jullie nou eigenlijk van de hele kwestie om zwarte piet heen? Soms vind ik het toch wel wat overdreven hoor!


Een klein stukje van een verhaaltje :

Daar staat ze weer, voor de spiegel. Het is half 8 sochtends, ze moet zo naar school. Eerst moest ze toch echt even voor die spiegel staan. Lisa is een mooi meisje, ze heeft cup B, een mooi slank lijf en mooie sprekende ogen. althans dat had ze. Haar lijf is dun, te dun en haar wangen zijn ingevallen. Hier staat ze zoals elke morgen om half 8, voor de spiegel te kijken. Naast de spiegel staat de weegschaal. Haar dagelijkse routine kan ze allemaal in de badkamer doen. Ze komt uit bed, loopt de badkamer in, kleed zichzelf uit, gaat voor de spiegel staan en weegt zich dan op de weegschaal. Dit alles onthoud Lisa heel goed. Dat staat allemaal in haar hoofd gegraveerd. Vandaag weegt Lisa twee kilo meer als gister. Dus besluit Lisa haar ontbijt helemaal te zitten en een kwartier eerder van huis weg te gaan. Kwart over 8 komt ze aan op school. Rondjes heeft ze gereden. Wel een half uur lang!
Nu hoopt ze die twee kilo eraf te hebben. "blur" zegt haar maag.. misschien had ze toch wat moeten eten thuis. Nou, daar is het nu te laat voor. Snel loopt ze naar de les. Als ze het lokaal in komt gaat de bel. pfoe net op tijd. 

Dit was een stukje verhaal. Ik heb dit hier neergezet omdat ik het leuk vind om te schrijven. Hopelijk hebben jullie nu een beeld zonder dcd van mij. 
Tot de volgende keer!