wat is dcd?

DCD is een ontwikkelingsstoornis, ook wel Developmental, Cooordination Disorder genoemd.
Simpel uitgelegd betekend het dat je moeite hebt met je ontwikkeling en cooordinatie, dingen als aankleden, praten, lopen, en nog een hele hoop meer gaan een stuk moeilijker en langzamer dan bij anderen. je hebt meer tijd nodig om te ontdekken hoe je het moet doen. Meer uitleg nodig om te snappen wat je moet doen.
Zo heb ik pas leren fietsen op een tweewieler toen ik 14 was. Trots dat ik was, terwijl ik wist dat het vreselijk laat was. Meer over mijn ervaringen lezen? lees hieronder!

zaterdag 18 mei 2013

ook gewone tienerproblemen

Hallo allemaal!

Nou mijn tweede examen zit er alweer op, nog 4 te gaan.
Dan is het afwachten op de uitslag.. helaas.. haha.

Laatst merkte ik ineens op wat mijn moeder zei, "Dat ligt niet aan je DCD".
De manier waarop dit aan kan komen was niet de manier waarop zij dit bedoelde, maar dit lijdt wel tot het onderwerp van vandaag.

DCD is niet wat ik ben! Ik ben Sterre, een meisje van 16 jaar en dus ook een tiener.
Dit betekend dat ik ook de 'normale' problemen die alle meisjes van mijn leeftijd hebben ken..
Onzekerheid, bang dat je iets niet goed doet, wel of geen make up, erbij willen horen en noem nog maar op!
Van mijzelf weet ik dat ik soms wat ouder over kom als anderen van mijn leeftijd, waar dit mee te maken heeft weet ik niet. 

Sommige mensen in mijn omgeving lijken dit nog wel is te vergeten. Of in ieder geval.. het voelt soms voor mij alsof ze dit nog wel is vergeten. 
Het lijkt soms dat sommigen ervan uit gaan dat DCD mijn enige probleem is, maar ook een aantal puberale problemen spelen vaak mee. 
Ook ik heb onzekerheden, over wat ik aan heb, hoe ik loop, fiets enz. ik weet dat dat normaal is voor pubers en dus maak ik er niet zo'n groot probleem van. 

Onlangs heb ik eindelijk een sollicitatie gehad. Al lang ben ik op zoek naar een baan, als ik hier over iets laat vallen in de negatieve zin krijg ik nog wel is onbedoeld de reactie 'dat ligt niet aan jou of aan je dcd'  
Ik weet dat het daar niet aan ligt, maar dan kan het nog steeds erg vervelend zijn. 


okay.. volgens mij is dit weinig samenhangend.. ik weet niet waarom maar goed wou het er niet echt uitkomen.. hopelijk is het nog een beetje leesbaar haha.. tot de volgende keer

1 opmerking:

  1. Ach lievie, natuurlijk weet ik dat je ook puber bent en daarbij ook last hebt van je dcd. Ik heb makkelijk praten. We weten ondertussen uit ervaring dat je een enorme doorzetter bent. Wat ons makkelijk afgaat moet jij soms weken op oefenen. Je leert het uiteindelijk wel en wat het mooist hieraan is: jij geeft niet op! Ik denk soms: laat maar iemand anders doet het wel. Jij zal dit niet snel denken. Jij gaat ervoor net zolang tot je het ook kan.
    Je bent een geweldig iemand. Een doorzetter, een kanjer. Gewoon STERRE die puber is en DCD heeft maar bovenal een ontzettend leuke meid.

    BeantwoordenVerwijderen